Sprawozdanie finansowe Man Utd za ostatni kwartał

628-390-united-hull

Manchester United ogłosił, że w ostatnim kwartale klub zarobił około 37,6 mln funtów, jednak oprócz tego wzrosło zadłużenie klubu.

United zanotował przychód z praw transmisyjnych w wysokości 52,5 mln funtów czyli 40,8% więcej niż w poprzednim kwartale. Zanotowano też zwiększenie przychodów z dnia meczowego, na których to Czerwone Diabły zarobiły 38,6 mln (wzrost w stosunku do poprzedniego kwartału o 27%). Całościowo do kasy klubu wpłynęło 157,9 mln funtów, o 18% więcej niż w poprzednim kwartale.

Zanotowano jednak wzrost kosztów obsługi o 14 procent, na co wpływ miało sprowadzenie na Old Trafford takich osób jak Zlatan Ibrahimović, Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan oraz Jose Mourinho. O 27% wzrósł też klubowy dług netto. 31 grudnia 2016 wynosił on 409,3 mln funtów, czyli o 87,2 mln funtów więcej niż rok temu

Dyrektor wykonawczy United, Ed Woodward na oficjalnej konferencji klubowej takimi słowami podsumował ostatni kwartał:

– Jesteśmy zadowoleni, że już w tym miesiącu mamy szansę na pierwsze trofeum w sezonie, już niedługo zawitamy na Wembley by w finale EFL Cup zmierzyć się z Southampton. Zamierzamy podtrzymać tendencję do wzrostu przychodów i utrzymać dobrą kondycję finansową.

Dyskusja